יום כתב הברייל
יום הברייל העולמי חוגג את הולדתו של לואי ברייל, ממציא מערכת הקריאה והכתיבה המשמשת מיליוני אנשים עיוורים וכבדי ראייה בכל רחבי העולם.
אף על פי שאינו חג ציבורי באף מדינה, יום הברייל העולמי מספק הזדמנות למורים, ארגוני צדקה וארגונים לא ממשלתיים להעלות את המודעות לנושאים העומדים בפני עיוורים ולחשיבות המשך הפקת יצירות בכתב ברייל, ולספק לעיוורים גישה ל- אותן הזדמנויות קריאה ולמידה כמו הנראות.
זמנים טובים
היום הזה הוא הזדמנות לעצור רגע ולחשוב על מוגבלי הראייה סביבנו.
קצת היסטוריה
לואיס ברייל, ממציא הברייל, נולד בצרפת ב-4 בינואר 1809. ברייל היה עיוור בשתי עיניו בתאונה בילדותו, ובכל זאת הצליח להשתלט על מוגבלותו בעודו ילד. למרות שלא היה מסוגל לראות כלל, הוא הצטיין בהשכלתו וקיבל מלגה למכון המלכותי של צרפת לנוער עיוור.
במהלך לימודיו, בהשראת ההצפנה הצבאית של שארל ברבי מהצבא הצרפתי, הוא פיתח מערכת של קוד מישוש שיכול לאפשר לעיוורים לקרוא ולכתוב במהירות וביעילות. ברייל הציג את תוצאות עבודתו הקשה לעמיתיו לראשונה בשנת 1824 כשהיה בן חמש עשרה בלבד. בשנת 1829, הוא פרסם את ספרו הראשון על המערכת שיצר, שנקרא "שיטת כתיבת מילים, מוזיקה ושירים פשוטים באמצעות נקודות, לשימוש עיוורים וערוכים עבורם".
מערכת הברייל פועלת על ידי ייצוג אותיות האלף-בית (והמספרים) בסדרה של 6 נקודות המשולבות ב-3 שורות. פשטות הרעיון שלו אפשרה להתחיל לייצר ספרים בקנה מידה גדול בפורמט שאלפי עיוורים יכולים לקרוא על ידי העברת קצות אצבעותיהם על הנקודות. הודות לכך, לסטודנטים עיוורים יש הזדמנות להתחנך לצד חבריהם וכן לקרוא להנאתם באותה קלות שבה כל אדם רואה יכול.